על עסקים מקומיים, צרכנות והמלצות הקהלה

צילום: Photo by Tim Mossholder on Unsplash
במהלך תקופת הריחוק החברתי והסגרים, אנשים נשארו בבית ועשו קניות און ליין. בעלי עסקים שהצליחו להעביר את הפעילות העיסקית שלהם לרשת, הרוויחו בעוד עסקים קטנים כמו סנדלרים או קוסמטיקאיות נאלצו לספוג את ההפסדים.
ככל שהמצב השתפר ואנשים החלו לצאת מהבתים ולחזור אל חנויות הרחוב והקניונים, אנשים גילו כמה חשוב לתמוך בעסקים הקטנים. יתרה מכך, ככל שיותר אנשים תמכו וקנו אצל בעלי עסקים קטנים כך גדלה גם התמיכה בקהילה כולה.
הכח נמצא אצל הצרכנים
בהינף יד או יותר נכון בהקלדת פוסט ברשתות החברתיות יכול הצרכן לבנות או להרוס עסק כזה או אחר. כשזה מגיע לרשות הגדולות, אין באמת השפעה על מה שעושה הצרכן הקטן כי כמוהו יש הרבה. אך כאשר מדובר בעסק קטן, עסק משפחתי, עסק קהילתי - להמלצה או לביקורת שלילית יש השפעה מכרעת על העסק.
כאשר צרכן ממליץ על בעל עסק מקומי, הוא מקפיץ לו את המכירות לעיתים במאות אחוזים בתוך כמה שעות. מדוע? כי בקהילה כולם מכירים את כולם וסומכים על כולם ואם מישהו שאני מכיר המליץ לי על נותן שירות או על מור איכותי ממש כאן אצלי בשכונה או בעיר, הרי ברור שאגש ואקנה מאותו בעל העסק.
הקנייה מבעלי עסקים מקומיים, עוזרת להם להמשיך להתקיים וכשהם מתקיימים הם גדלים. מי שעובר בעיר לא רואה שלטים המציעים חנויות להשכה, מי שעובר בעיר לא רואה מסעדות סגורות וכיסאות מורמים. מי שעובר בעיר יראה אותה, חיה, נושמת ותוססת.
עסקים שנותנים מעצמם, יקבלו בחזרה
איך עסק יכול לתת מעצמו? הרי הוא לא בן אדם? והרי ברור שכל עסק רוצה להמשיך ולהרוויח ואם הוא יתן דברים בחינם הוא יפשוט את הרגל, לא? אז התשובה היא לא.
עסק שיתן מעצמו גם לצרכנים וגם לבעלי עסקים אחרים יגרום להם לחשוב עליו באור חיובי ולהעדיף אותן על עסק אחר בעיר או באינטנרט. לדוגמא: בעל חנות צעצועים עשה משלוחים ברחבי העיר בתקופת הסגר. לכל משלוח הוא צירף עוד מתנה קטנה ממנו עם פתק שכתוב עליו בכתב ידו – הכל יהיה בסדר, ביחד נתגבר.
אם אתם מחייכים לעצמכם עכשיו תארו לעצמכם כמה חייכו אותם ילדים והורים שזכו לקבל עוד משחק במתנה. וזה לא משנה אם מדובר בחוברת צביעה וטושים או פאזל 1000 חלקים, בעל חנות הצעצועים נכנס ללב של האנשים האלה.
יודעים מה קרה? כל ההורים שקיבלו את המשלוחים פרסמו על בעל החנות פוסט מרגש והמחזור הקניות שלו גדל. לא רק שהוא הצליח לעבור את תקופת הסגרים, הוא גם זכה בלקוחות חדשים שלא הכירו אותו קודם.
אם אתם רוצים לעשות שיתוף פעולה עם בעל עסק אחר חשוב שתעשו זאת רק אם שני הצדדים מפיקים תועלת בצורה נכונה ונבונה. בכדי שבעל העסק לא ירגיש מרומה או מנוצל, חשוב לבחור בצורה חכמה את העסק איתו רוצים לעשות שיתוף פעולה. כאשר לשני הצדדים יש אינטרס משותף להביא עוד לקוחות,
איך בוחרים עם מי לשתף פעולה?
אפשר לבחור בכמה סוגים של עסקים:
- עסקים בעלי מוצר או שירות דומה שיכולים להשלים את מה שאתם מציעים ללקוח.
- עמותות או מלכ"רים שמציעים ערך חברתי או עסקי
- מתחרים גדולים יותר שיש להם יותר כח שבא לטובתכם כעסק קטן
אחרי שבחרתם עם מי לשתף פעולה, צריך לחשוב איזה שיתוף פעולה רוצים לעשות?
- פרסום משותף ברשתות חברתיות – הדבר מאפשר לכם להגדיל את תקציב הפרסום ולהגיע לקהלים חדשים
- הקמת דוכן משותף באירועים, ירידים, תערוכות וכנסים
- חלוקת הטבה מסוימת בעת קניה אצלכם, לדוגמא: שובר הנחה לרכישה אצל בעל העסק איתו אתם משתפים פעולה
- יצירת תחרות או הגרלה משותפת לשני העסקים
- הקמת מועדון לקוחות משותף בו החברים יוכלו לנצל את ההטבות של שני העסקים
כמובן שחשוב לעגן כל שותפות מכל סוג בחוזה משפטי המסביר לכל אחד מהצדדים מהן זכויותיו, חובותיו ומה קורה כאשר שיתוף הפעולה מגיע לסיום בנסיבות לא מוצלחות.
ככל שיותר ויותר בעלי עסקים יצרו יותר ויותר שיתופי פעולה עסקיים כך הם יחזקו את עצמם, את העסקים האחרים בקהילה ואת הצרכנים ולאורך זמן כולם יהנו מכלכלה מקומית חזקה ופורחת.
הכתבה באדיבות היבא חלבי, יועצת לניהול ואסטרטגיה, WEWIN- ייעוץ ניהולי לעסקים וארגונים
https://wewin-consulting.com/