האיחוד האירופי בחוק אינטרנט חדש ומטלטל

צילום: פיקסביי
ב 12 בספטמבר עבר באיחוד האירופי צו חדש אשר מתואר בפי רבים כ"מכת המוות של האינטרנט".
חשוב להבין רגע את הלך הרוח באיחוד האירופי ולנוסת להבין כיצד הניסיון "להסדיר" את האינטרנט יכול לפגוע יותר מאשר להועיל, ואולי - כמו שאומרים - הם הולכים לשפוך שם את התינוק עם כל מי האמבטיה הוירטואליים.
בחודש מאי השנה נכנס לתוקף חוק הגנת הפרטיות האירופי, אשר לקח כמה צעדים קדימה את הזכות לפרטיות ולמעשה טילטל את כל הענף הקשור לשימוש במידע ואגירתו – מאתרי אינטרנט ועד חברות השמה, מחלקות כוח אדם בחברות וכיוצא בזה – כל מי ששומר מידע כפוף כעת לחוקי פרטיות חדשים ותקנות מחמירות.
מי שמנהל אתרים ובמיוחד אתרים הדורשים רישום והזנת מידע, מצא עצמו בתוך תסבוכת לא פשוטה וסביר שסביב מאי השנה גם אתם קיבלתם כמה עשרות מיילים מפלטפורמות שונות ומשונות שמעדכנות אתכם ששינו את תנאי השימוש שלהם בהתאם לחוק הפרטיות החדש.
החוק די מורכב ליישום וגם הסנקציות שיוטלו בעקבות הפרתו מחמירות (איך נשמע לכם קנס של 20 מיליון יורו? כי זה הקנס המינימלי)
בחודשים האחרונים עברו באיחוד האירופי לנסות להסדיר גם את תחום זכויות היוצרים ולהתאימו לעידן הדיגיטלי. מה שהתחיל בכוונה טובה הפך לאחד החוקים השנויים במחלוקת ביותר הנוגעים לדיגיטל שיצאו מן האיחוד האירופי, ולא ברור מה תהיה ההשפעה האמיתית שלו על כולנו.
"מכת מוות לאינטרנט" – מצהירים מבקרי החוק, בעוד שתומכיו חוגגים "ניצחון" לאמנים הרעבים ללחם ואצבע בעין של ענקיות האינטרנט האמריקאיות.
שני סעיפים שנויים במחלוקת במיוחד נדחו בהצבעה הקודמת ואושרו בשבועות האחרונים לאחר דיון: סעיפים 11 ו 13.
הסעיף הראשון מכונה "מס הלינקים" – והוא בעצם יחייב את מנועי החיפוש ופלטפורמות חברתיות לשלם עבור קישור תכנים של גופי תוכן אצלם באתרים. המטרה העיקרית פה היא GOOGLE NEWS ומנועים דומים, אשר יצטרכו לשלם לגוף המדיה כאשר יציגו לינק לתוכן שלו אצלם במנוע. החוק לא יחול על אנשים פרטיים אשר ישתפו כתבות "באופן לא מסחרי" אך השאלה מהו שימוש מסחרי נותרת לא ברורה (בלוגים? RSS ?)
נשמע לא ישים?
נשמע שזה יחסל גופי תקשורת קטנים במקום להציל אותם?
גם היום פייסבוק נוהגת במרבית המקרים כ"גן סגור" ונותנת חשיפה גדולה יותר לתכנים אשר משאירים את הגולש בתוך פייסבוק. לינקים חיצוניים לגופים מסחריים מקבלים חשיפה מועטה גם כך. האם יכולה להתקיים היתכנות לפיה פייסבוק או גוגל יהיו אלה שישלמו לגוף התקשורת "מס הקלקות"? באיחוד האירופי חושבים שכן.
ניסיונות מקומיים להחיל את החוק הזה (כמו שקרה בספרד) גרמו לסגירה של שירות GOOGLE NEWS המקומי ולפשיטת רגל של מפיצי תוכן מקומיים, ובסופו של דבר התקנה גרמה לנזק עצום לגופי התוכן, ירידה דראסטית בתנועת הגולשים והפסדים גדולים.
הסעיף השני, סעיף 13 המכונה "פילטר התכנים" - משית את האחריות המשפטית על תוכן מפר זכויות יוצרים על הפלטפורמה.
כלומר, הפלטפורמות הטכנולוגיות יצטרכו להתקין "מסנני תוכן" משוכללים שלמעשה לא קיימים היום בגירסה שלא עושה טעויות. כל פלטפורמה המבוססת על תוכן גולשים תצטרך להתקין סנן שיבדוק כל תוכן שעולה (מוזיקה / תמונה / טקסט) מול דאטבייס עצום של יצירות מוגנות בזכויות יוצרים. כבר לא נוכל להעלות את הממ החביב של מייקל ג'קסון אוכל פופקורן. זה יהווה הפרה של זכויות יוצרים וייחסם, עם עוד מיליוני גיפים ותכנים אחרים.
ואלה רק שני סעיפים מתוך כמה עשרות, אשר יגעו לדוגמא במנועי כריית מידע, בעובדה שלליגות הספורט יהיו זכויות מלאות על המשחקים, ואוהדים לא יוכלו למעשה להעלות או לשתף תמונות מתחרויות ספורט, ודוגמאות נוספות ומעניינות אחרות עליהן תוכלו להרחיב ולקרוא פה.
החדשות הטובות (והרעות) הן שישראל לא שייכת לאיחוד האירופי, וכך נוכל להמשיך עם האינטרנט החופשי שלנו עוד זמן רב. מה תהיה ההשפעה של החוק הזה על האינטרנט העולמי? נוכל רק לשבת עם הפופקורן שלנו, כל עוד מותר לנו, ולחכות.