אתם תלויים רק בעצמכם, אבל... על התנהלות עסקית נכונה לעצמאיים

צילום: שאול ויטיס
בשבוע שעבר נערך כנס בואו נדבר על כסף ביוזמת תעשיה. למרות שבעבר היו כבר שלושה כנסים מהסוג הזה, עבורי זו היתה הפעם הראשונה, כי אף פעם לא היה זמן, תמיד יש משהו חשוב יותר: יום צילום, פגישה, משמרת וכולי וכולי. עבודה תמיד קודמת לכל, וחס וחלילה להפסיד, כי בתור עצמאית, אני לא יודעת מתי תיכנס העבודה הבאה. אבל רגע, שניה, איך זה שאני עובדת כל כך הרבה, ולמרות קריעת התחת, בסוף החודש המדינה לוקחת לי הכל? זה מה שמצפה לי כעצמאית לנצח נצחים?
אז בגדול התשובה היא כן. אבל יש עוד כמה סעיפים נוספים שלא ידעתי עליהם, ואולי גם אתם לא, שיכולים לעזור לנו בניהול העסק והעתיד שלנו. בואו נעשה את 2014 טובה יותר עבורנו. איך? הנה כמה רעיונות.
סדר בבלאגן אחת ולתמיד
עוסק פטור הוא עסק שהמחזור שלו הוא עד 77,000 אלף שקל, לא משלם מע״מ וגם לא מקבל החזרי מע"מ. עוסק מורשה הוא עסק שמחזורו מעל 77,000 ש״ח, משלם מע"מ ומקבל החזר על ההוצאות שנחשבות הוצאות מוכרות. מה הן ההוצאות האלו? הרשימה ארוכה והסעיפים מרובים, אז אין מצב לכתוב הכל (תבואו בפעם הבאה, פשוט תבואו) אבל כמה דברים שהיו לי חדשים לי בכל הנוגע לזכויותי כעצמאית:
1. הוצאות נסיעה לחו״ל למטרה עסקית - טיסה במחלקת תיירות או מחלקת עסקים מוכרת כהוצאה ומקבלים עליה החזר מלא.
2. מתנות - עצמאי רשאי לקבל החזר על מתנה שנתן לשותפים עסקיים - לקוחות או ספקים (סכום של עד 215 שקלים) בצירוף חשבונית כמובן
3. רכב - על רכב תפעולי, מתחת לשלושה וחצי תון שמשמש רק את העסק, לא מוצמד לאף עובד וחונה במקום שאינו מקום מגורים, מקבלים החזר מלא (מישהו אמר רכב לציוד הפקה?) והזרוע עוד נטויה..
הבנק
כן.. כן.. אנחנו לא אוהבים אותו, והוא אוהב אותנו רק שיש לנו כסף או ממש צריכים כסף... אבל מסתבר שהבנק יכול להיות לנו לעזר קצת יותר אם נסביר לו מי אנחנו, מה הוא העסק שלנו, מי הלקוחות של העסק, המחזור החודשי שלו, הסיכונים בתחום וכולי. ככל שהבנק ידע יותר, ככה יהיו פחות הפתעות לטוב ולרע.
בנוסף, זה לא סוד שמוסר התשלומים בתעשיה בעייתי מהיסוד ולפעמים אנחנו לוקחים עבודות שהפער בין ביצועם למועד התשלום שלהם עלול לקחת חודשים, שנים ואפילו לא להתבצע כלל. אז מסתבר שאפשר לחסוך את הכאב ראש הזה בשיחה עם בנקאי שכן יש לו את אפשרות לבדוק לקוח שמזמין עבודה, את ההיסטוריה העסקית שלו, והאם בכלל יש לו אפשרות לשלם.
* כל עסק עצמאי זכאי לקבל הלוואה למינוף עסקי בתנאים טובים יחסית, ומכיוון שאצל כל בנק זה אחרת, אין טעם להיכנס למספרים. שווה בדיקה.
פנסיה לעצמאיים, ועדיף שעה אחת קודם
קרן הפנסיה היא חבילה שכוללת: חסכון, ביטוח לפרישה, ביטוח במידה של אובדן כושר עבודה - הפנסיה תיתן לכם פיצוי חודשי במקרה שלא תוכלו לעבוד ולכן חשוב מאד שנגדיר במדויק לחברת הביטוח מה אנחנו בדיוק עושים כך שבמקרה תביעה, נוכל לקבל את הכסף המגיע לנו. אם אנחנו לא נדאג לפנסיה שלנו, נצא בלי פנסיה בגיל פרישה וזו הבעיה הגדולה ביותר שעלולה לצוץ כשלא נהיה צעירים וכשירים יותר לעבודה.
קהל העצמאים הוא הקהל המוזנח ביותר מבחינת הפנסיה. לשכירים יש פנסיית חובה, על העצמאי אין חובה, ובפנסיה, לזמן החסכון יש משמעות דרמטית, כל שקל ששמים על פנסיה מקבלים 30 אחוז בחזרה. למה לא לשים את הכסף בבנק במקום בקרן פנסיה? בשום מקום לא תקבל 30 אחוז על הכסף (ניכוי המס) שאתה חוסך.
התוכנית שמציעה הפנסיה של הפניקס לתעשיה היא תוכנית פנסיונית עם דמי ניהול מאד נוחים. פרטים נוספים מול הפניקס בהתאם לפרטים כאן.
באותה נשימה, כדאי לפתוח גם קרן השתלמות. קרן השתלמות היא למעשה חסכון שמפקידים כל שנה (בערך 7.5 אחוז מההכנסה השנתית) אי אפשר לגעת בכסף במשך 6 שנים. בתום שש השנים ניתן למשוך את הכספים שנצברו בה ללא תשלום מס. עובדה זו הפכה את קרנות ההשתלמות לערוץ חיסכון פטור ממס, לעומת חסכון בבנק. מומלץ לפתוח בכל שנה קרן השתלמות נוספת בנוסף לקיימות.
הצלחה לא תלויה במזל
את הכנס קינח המנטור העסקי ערן שטרן שטען שהעולם לא פועל על פי מזל, אלא על פי חוקים מדויקים ועל מנת להצליח שווה להשתמש בחוק כדי להשיג תוצאות רצויות. להרחבה, אפשר לקרוא ראיון שערכנו איתו לפני הכנס.
לסיכום, ההבדל בין השכירים לעצמאים היא בעיקר המחויבויות שלנו לעצמנו ולא לאף אחד אחר. בדיוק כמו שבהווה אנחנו מספיק אחראים להתגלגל לעבודה הבאה ולהשאיר רושם טוב, עלינו להיות אחראים לעתיד שלנו וזה תקף לכל תחומי החיים. אז כבר מעכשיו לפתוח קרן פנסיה, להפריש כסף לקופת גמל ולנהל את ההוצאות בצורה נכונה יותר.
מאחלת לכם בשמי ובשם כל צוות תעשיה, ששנת 2014 תהיה שנה משגשגת, יצירתית, רווחית ומוצלחת!