"בקרוב אצלך" סדרת הרשת הנשית הנושכת, חוזרת לעונה שניה

צילום: מדף הפייסבוק
קשה לעשות קולנוע בארץ. זה כבר דובר המון.
יש בשנים האחרונות גל מדהים של קולנוע עצמאי. יוצרים שמגייסים 100-200 אלף ועושים פיצ'ר יחסית זול.
אבל הקולנוע העצמאי האמיתי נמצא באינטרנט.
יש המון יוצרי קולנוע שלא מתאימים את עצמם לתכנים שהקרנות הפורמליות דורשות ומתקצבות ומוצאים את דרכם לעשייה בלי כסף ישירות לאינטרנט- זול יותר, נגיש יותר, חתרני וחדשני יותר. ובעיקר, קצת יותר פשוט לעשייה- המסך האינטרנטי, קטן יותר והקהל ברשת מגוון.
אחת הדוגמאות החדשות והאיכותיות לקולנוע קצר עצמאי ישראלי היא סדרת הרשת הנשית "בקרוב אצלך"
בקרוב אצלך היא סדרת דרמה ריאלסטית שעוסקת בחייהן של 5 חברות בסביבות גיל ה-30. בכל עונה חמישה פרקים, כל אחד מהם מתמקד באישה אחרת, והוא נכתב ומבויים ע"י אחת מחמשת היוצרות. כך נוצר שתי וערב של חיי נשים צעירות בתל אביב והפריפריה.
העונה הראשונה עלתה לפני שנתיים וזכתה לביקורות אוהדות, עם עליית העונה השנייה, ישבנו איתן לשיחה לשמוע על עשייה עצמאית נשית ובועטת.
לדף הפייסבוק של "בקרוב אצלך" בו תוכלו לצפות בכל הסדרה
אז איך זה לעבוד בעבודה משותפת- מה היתרונות ומה החסרונות?
כיוצרות עצמאיות, העבודה המשותפת היא הכלי שלנו ליצור ללא תקציב תוך כדי החיים.
למשל, תוך כדי עשיית העונה השנייה היתה פרידה, מעבר לסין, חתונה ושלוש לידות. העבודה בקבוצה מאפשרת חלוקת מטלות, אנחנו נעזרות זו בזו למען המטרה המשותפת וגם אם מישהי לוקחת צעד אחורה, תמיד יש מי שתקדם את הסדרה ותחשוב על הצעד הבא שלנו. אם בדרך כלל יוצר עובד לפי גלים של עשייה, תקופות שהוא יותר דוחף, מפיק ומתעסק עם הסדרהסרט שלו ותקופות שאין לו זמן או חשק והחיים נכנסים פנימה ודוחקים את העשייה לשוליים, אז אצלנו זה קורה הרבה הרבה פחות, קצת כמו הרכב מוסיקלי, רק בקולנוע.
וחוץ מזה יש את היתרון של הרחבת היצירה והסגנונות, במקום קול אחד, יש כמה קולות וצורות חשיבה. ובעולם אקלקטי ומלא דימויים כשלנו זה יותר משקף את המציאות. פעם אחרי הקרנה ניגש אלינו איש יחסית מבוגר ואמר שהצפייה בסדרה החזירה אותו אחורה וגרמה לו להפליג במחשבות ולהיזכר בתקופה סוערת בחיים שלו. הכוונה היא שסיפורים מגיעים מעולמות רבים ושונים, זה נוגע בכולם, כל אחד איפה שכואב לולה. בלי קשר לגיל או למגדר. בקרוב אצלך מתמקדת בחמש נשים אבל מה שעובר עליהן מדבר לכולם, אלו רגשות אוניברסליים.
לגבי החסרונות, נראה לנו שזה די ברור לא? במהלך עשייה בקבוצה, קשה להסתגל לקולות של כולן וצריך לוותר הרבה, כל האגואים צריכים להשתלב יחד ולפעמים מתנגשים זה בזה, אבל ביחד זזים מהר יותר.
מאיפה הגיעה ההחלטה לעשות את הסדרה?
בישראל אין בתי הפקה גדולים ומסחריים, אין למי ללכת להשיג תקציב לסרט או סדרה, רק קרנות מעטות. גופי השידור לא נגישים לכל יוצרת. מיכל הרשקו, בוגרת סם שפיגל וקולנוענית עצמאית שהתקשתה להשלים סרט עצמאי לבד, החליטה לצאת לשטח לייצר סדרה עצמאית נשית שתשלב קולות של כמה נשים שונות ובהפקה משותפת, במטרה לשים במרכז היצירה גיבורות נשים, אחרי שראתה שסיפורים נשיים חסרים בקולנוע והטלוויזיה.
על מנת ליצור באופן עצמאי ומהיר ולהביא עוד קולות נשיים, היא פנתה לפורום הקולנועניות ולחברות שהכירה מלימודי הקולנוע, שני מרסל עזריה, בוגרת ספיר ובמאית סרטים קצרים וקליפים ועורכת מקצועית, שירי פרייס, בוגרת מנשר, במאית קולנוע קצר וקליפים ומורה לקולנוע, עינב גודמן גיאת, בוגרת סם שפיגל ובמאית קליפים לדג נחש וצלמת מקצועית ויולה גדרון, בוגרת בית ברל ובמאית קליפים לריף כהן, ימן בלוז, קולנוע קצר ועורכת פרומואים לטלוויזיה ולפסטיבלי קולנוע.
עוד קולנועניות הוזמנו למפגשים הראשונים בהם הרעיון נבנה וגובש והדרך הכי חכמה ויעילה לפצח את כתיבת והפקת הסדרה גובשה, אבל היוזמה הטרייה לא התאימה לכולן, חמשת היוצרות שהכי בער להן ליצור כבר את הקולנוע שלהן גיבשו יחד את הקונספט של הסדרה והתחילו לעבוד, במטרה להוציא לעולם מוצר קולנועי אותנטי.
מראש קבענו יעד של שלוש עונות, אבל בראש פתוח לשינויים. העונה הראשונה יצאה תוך חצי שנה, אך בעונה השנייה היצירה הפכה דווקא תובענית ומושקעת והפרקים נכתבו וצולמו בכובד ראש עם המון השקעה, מחשבה וזמן, בנינו עולם של חמש דמויות שונות שאנחנו לומדות להכיר תוך כדי עשייה. השחקניות כבר יודעות לצפות את התגובות של הדמות שלהן והעבודה איתן עברה את רמת הוראות הבימוי הפשוטות של מי היא הדמות ולאן היא רוצה להגיע, אלא מה הם הכוחות הפסיכולוגיים שמניעים אותה. ההכרות הארוכה עם הדמויות, היחסים ביניהן ועם השחקניות מאפשרים זמן לעבוד על ניואנסים קטנים שהרבה פעמים הולכים לאיבוד.
יצאנו לדרך לא סלולה, יכולנו רק לקוות שאכן נצליח לברוא יצירת קולנועית עצמאית, בתוך החיים, העבודה והשגרה ושהיצירה המהירה לאינטרנט תגרום לנו לרצות לפתח את הדמויות שלנו לאורך זמן, יחד עם הידיעה שיצירה עצמאית תוך כדי החיים, היא אתגר לא פשוט. קיווינו להתגבר על המכשולים ולפתח שיטת עשייה יעילה וכך קרה.
איך מתפרנסים מסדרות רשת?
לא מתפרנסים מסדרות רשת. בינתיים.
האם עשיית הסדרה נתנה לכן איזה מקפצה קדימה?
במקרה של "בקרוב אצלך" לא ידענו בכלל למה לצפות וקפצנו לעשייה מתוך הימור ותקווה משותפת שהסדרה תצליח. לא יכלנו לשער איך וכמה היא תצליח וזה לא היה בראש סדר העדיפויות שלנו. לא היה לנו מה להפסיד, אז קפצנו למים וקיוונו שהקהל יאהב. הקהל חיבב פלוס.
ובהחלט מדובר במקפצה לא קטנה שהזיזה כל אחת מהיוצרות שלה צעד ואולי כמה קדימה, לא צעדים גדולים אבל הסדרה שומרת על כולנו בעשייה קולנועית מתמדת והפכה את כל מהיוצרות שלה לבמאיות באופן רשמי. שזה הישג חשוב לכולנו. וכמובן שחוויית היצירה והמפגש עם קהלים, ופיתוח הדמויות והסיפורים, היא מרגשת ובית הספר הטוב ביותר שיכלנו לבקש. אנחנו חלוצות בתחום הקולנוע העצמאי לרשת ולומדות כל יום מחדש מה זה בדיוק אומר...
בגדול, גם כשזה קשה, זה ממש כיף, אנחנו אשכרה יוצרות גיבורות שמלמדות אותנו על עצמנו, ואנחנו מקוות שגם אחרים מקבלים תמונה מעניינת על החיים שלהם, מתוך הסדרה שלנו.
לדף הפייסבוק של "בקרוב אצלך" בו תוכלו לצפות בכל הסדרה