טיפים לז'אנריסט המתחיל: איך ליצור סרטי ז'אנר בישראל?
סרטי גנגסטרים וז'אנר בישראל? זה אפשרי?

צילום: קאנבה Canva
לפני כמה שנים, כשישבתי בפיצ'ינג של פסטיבל חיפה, שמעתי במאי צעיר מציג סרט אימה ישראלי על רוח רפאים בבניין משרדים בתל אביב. הקהל גיחך, אחד המנטורים הרים גבה, ואני? דווקא התלהבתי. היום, כשאני רואה את הפריחה (היחסית ו)המדהימה של סרטי הז'אנר הישראליים, אני שמחה שהתעשייה שלנו סוף סוף מעזה.
אז איך עושים את זה נכון?
צעד ראשון: להבין את חוקי המשחק
קודם כל, חשוב להכיר את הז'אנר שלכם לעומק. רוצים לעשות סרט אימה? תראו 100 סרטי אימה. נשמע מוגזם? ממש לא. חברה שלי שביימה לאחרונה סרט מתח מצליח סיפרה שהיא צפתה בכל סרטי היצ'קוק לפחות פעמיים לפני שהתחילה לכתוב.
חשוב להבין את הקודים של הז'אנר - אבל לא להיות עבדים שלהם. קחו למשל את "מי מפחד מהזאב הרע" - סרט מתח ישראלי שלקח את כל הקלישאות של הז'אנר והפך אותן על ראשן.
זכרו שהתקציב הוא חלק מהמשחק. באתר תעשיה תוכלו למצוא מפיקי לוקיישן וצוותי הפקה שיודעים לעבוד עם תקציבים צנועים ועדיין להביא תוצאות מרשימות.
צעד שני: לחבר בין הז'אנר לישראליות
אל תנסו "להעתיק" סרטים מחו"ל. חבר שלי ניסה לעשות סרט על ערפדים בירושלים והבין שזה לא עובד - עד שהוא שילב את הסיפור עם מיתולוגיה יהודית. פתאום הכל התחבר.
השתמשו במציאות הישראלית כיתרון. האינטנסיביות של החיים כאן, המתח הביטחוני, הצפיפות בערים - כל אלה יכולים להיות רקע מצוין לסרט מתח או אימה.
חפשו את הטוויסט המקומי. קחו את זה לאן שתרצו מכאן.
צעד שלישי: לבנות צוות מנצח
תתמקצעו! באתר תעשיה תמצאו קורסים והשתלמויות ייעודיות לאנשי מקצוע בתחום הקולנוע, כולל סדנאות ספציפיות לז'אנרים שונים.
חברו לאנשי מקצוע עם ניסיון בז'אנר. צלמת שעבדה איתי סיפרה שהיא למדה יותר על צילום אימה משבוע אחד עם צלם מנוסה מאשר משנה שלמה של לימודים.
אל תפחדו להתייעץ. התעשייה הישראלית קטנה וחמה, ורוב האנשים ישמחו לחלוק מהניסיון שלהם.
לסיכום: העולם משתנה, והקולנוע הישראלי משתנה איתו. אנחנו כבר לא מוגבלים רק לדרמות חברתיות (למרות שהן נהדרות!). יש מקום לכל הז'אנרים, ואם תעשו את זה נכון - השמיים הם הגבול. או במקרה של סרט מדע בדיוני - אפילו מעבר לזה.
נ.ב. אם אתם מחפשים הזדמנויות בתעשיית הקולנוע, אל תשכחו לבקר באתר תעשיה - יש לנו מאגר הצעות עבודה עדכני במיוחד לאנשי קולנוע וטלוויזיה.