אז למה באמת מפרידים את הצבעים של הסוכריות?

צילום: אייל לנדסמן
תומר כהן הוא המנהל המקצועי של מסלול להפקה וייזום שנפתח בבית צבי בשנה הקרובה. אחרי שהקים את ארגון היוצרים העצמאיים בתל אביב, ובמקביל לעבודתו כמנהל מרכז ענב בתל אביב, פגשנו אותו לשיחה קצרה על הפקה, תיאטרון ומה שביניהם.
מה הופך מפיק תיאטרון למפיק טוב?
שלושה דברים: היכולת לתכנן לפרטים את ההפקה (כל הפקה), היכולת להסתגל לשינויים ולהציע פתרונות לבעיות הפקתיות שעולות (או במילים אחרות – היכולת לאלתר ולעשות שינויים בתוכנית כשדברים משתנים), אבל יותר חשוב מהכל – ידע. ידע מאפשר לך לא רק לנתח נכון את המצב שבו ההפקה נמצאת ולאתר את הצרה הבאה שהולכת לנחות עלייך, אלא גם לאתר ולהגיע במהירות לפתרון פשוט.
מה ההבדל בין הפקת קולנוע וטלויזיה להפקות תאטרון?
ישנם שני הבדלים מהותיים: הפקות קולנוע וטלויזיה הן בדרך כלל רבות משתתפים יותר ולכן גם עתירות תקציב – כך שהן מציבות למפיק אתגר גדול של ניהול כח אדם ומורכבות כלכלית וטכנית יותר גדולה, שקיימת פחות בהפקות תיאטרון.
מצד שני – הפקות תיאטרון דומות למופע קרקס ללא רשת בטחון: לא תוכל לצלם מחדש סצנה, או להגיד לקהל חכו רק רגע – אנחנו מתקנים. אתה חייב להביא את ההפקה לערב הבכורה כשהיא שלמה ומדויקת, ואז להקפיד שתצליח להיות מצוינת מדי ערב.
במילים אחרות – הפקות קולנוע וטלוויזיה הן מורכבות יותר ברמת ההכנה וההערכות, אבל מאפשרות מקום לתיקונים, בעוד שבהפקות במה ותיאטרון – אין לך אפשרות להזדמנות שנייה..
איך אתה הגעת לתחום הזה?
מצאתי את דרכי לבמה כשהייתי בגיל שלוש עשרה, כתלמיד בגימנסיה הרצליה, שלא ממש אהב את המערכת. ההשתלבות בהפקות למיניהן – הייתה מפלט לא רע מהכיתה. כמה שנים מאוחר יותר, כמה חברי ילדות בראשות אלי ביזאוי ועמית צח ביקשו את עזרתי כדי להעלות טרגדיה מוזיקלית שכתבו, שהייתה עיבוד לאדיפוס. צדי צרפתי שהתגייס לביים את ההפקה שהשתתפה בפסטיבל עכו התנה את הנכונות שלו לביים את ההצגה בכך שאפיק אותה. בסופו של דבר – היא אפילו זכתה בארבעה פרסים, ביניהם פרס על ההפקה. זה היה הרגע שבו בעצם הבנתי שהפקה יכולה להיות המקצוע שלי בחיים ולא רק תחביב.
איזה הזדמנויות יש לאנשי הפקה בתחום התיאטרון והמופעים?
האפשרויות שיש לאדם מקצועי עם כשרון והכשרה בתחום הזה הן כמעט בלתי נגמרות: החל בתפקידי מנהל הצגה או עוזר במאי, וכלה בתפקידם כמו מפיק פסטיבלים או מנהל גופי תרבות. אתה יכול למצוא את עצמך למעשה בכל תפקיד ניהולי בתחום אמנויות הבמה והמסך.
איזה ערך נותנת הכשרה מסודרת בתחום הזה?
הכשרה מסודרת נותנת לך את הידע שמאפשר לך להתמודד עם אתגרי התפקיד. היא למעשה סוג של "קיצור דרך" – שמחליף ניסיון מצטבר – ומזניק את בוגר המסלול כשהוא עם ידע מקצועי רב יותר ועם יכולת להתמודד עם אתגרים רבים יותר. הכשרה מאפשרת לך למעשה ללמוד מניסיונם של אחרים – ובכך לחסוך לעצמך חלק מהטעויות שרבים עושים כשהם לומדים בנתיב שהוא מעשי נטו.
למעשה מסלול של הכשרה מעניק לך כלים להבין ולפתור רבות מהבעיות והאתגרים שתתקל בהם לאחר מכן במהלך הדרך – ומאפשר לך להתקדם במהירות יותר גדולה בנתיב המקצועי שלך.
האם קיימות גם אופציות לעבודה בחו"ל?
האופציות לעבודה בתחום הזה הן כמעט בלתי נגמרות – החל מהפקה של הצגות בארץ, דרך ניהולי טורים של הופעות בחו"ל (הייתה כבר תקופה בחיי שבה הייתי בשבע עשרה טיסות להופעות בפחות מחמישה עשר חודשים). אבל זה במאת תלוי באיזה כיוון אתה רוצה לבחור בעניין.
מה הייתה העבודה הכי מאתגרת שעשית?
האתגרים בכל פרויקט וארגון הם שונים, כך שקשה להצביע על ההפקה או התפקיד המאתגר ביותר שעשיתי, אבל אני מניח שאם אגע בכמה מהם; הקמת איגוד היוצרים העצמאיים בתיאטרון (אי"ב) הייתה אתגר עצום, שדרש מצד אחד את היכולת לחבר בין עשרות יוצרים ואמנים ולגשר על פערי אינטרסים ביניהם, לגייס כספים ולבנות מאפס מנגנון שיאפשר את מימונן והפקת של עשרות הצגות מדי שנה. העובדה שהארגון עומד על רגליו ועובד עד היום היא הצלחה גדולה.
באותה מידה, אני חושב שעבודתי בבית צבי כסמנכ"ל בית הספר, עבודה שכללה תפעול של בית הספר לצד פיקוח על הפקתן של למעלה משלושים הפקות במקביל מדי שנה – הייתה אחד האתגרים המקצועיים הגדולים ביותר שנתקלתי בו – בגלל העומס והמורכבות הטכנית, בגלל כמות פרטים והאנשים שקשורים בעניין ועוד.
אם מבקשים להתמקד בהפקה – בסופו של דבר – אני חושב שהעבודה הכי מאתגרת שעשיתי הייתה אדיפוס משפט האלים בפסטיבל עכו בשנת 2000. השילוב בין קאסט גדול של שמונה עשר משתתפים, מעצבים ויוצרים מהשורה הראשונה כמו צדי צרפתי, יובל כספין, אלי ביז'אוי , אורי מורג ואחרים לבין הפקה מאוד מורכבת טכנית בחלל שלא נועד במקור למופעים בימתיים בסדר הגודל הזה, לבין העובדה שהייתי בתחילת דרכי והיה חסר לי לא מעט ידע מקצועי – יצרה אתגר ייחודי. העובדה שקיבלנו על כך (אלעד גביש, תדי פרידגוט ואני – שלושת השותפים להתמודדות עם אתגרי ההפקה הזאת) את פרס ההפקה – מעידה על כך שככל הנראה עמדו באתגר בכבוד.
תן 3 סודות על הפקה שאנשים לא יודעים
1. המיתוס של סוכריות M&M:
כשאתם קוראים על אמן מפורסם שמגיע להופיע בארץ ומבקש סוכריות M&M בצבע מסוים, או מספר ספציפי של בקבוקי מים שנפתחו מראש – זאת לאו דווקא קפריזה של אמן שאיבד את שפיותו. כשהצגה או מופע מוזיקלי מגיעים להופיע במדינה אחרת – רוב הצוות שאתם עובדים איתו הוא אנשים שאתם לא מכירים. בסיטואציה כזאת – קשה לדעת אם כל מה שנדרש למופע הוכן כיאות, ועוד יותר קשה לתת פתרונות לבעיות שנוצרו. המפרטים שמעבירים בדרך כלל לצורך מופע כזה הם בני עשרות עמודים.
אז... אם כללת במפרט סוכריות מסוג מסוים ובצבע מסוים – ומישהו בהפקה המקומית אכן דאג שישבו ויפרידו צבעים של סוכריות – כנראה ששאר הדברים בסדר ואתה יכול להיות קצת יותר רגוע ושלו. מצד שני – אם אין לך את הפרט המאוד מדויק הזה – כדאי שתבדוק אם קיבלת את כל הפנסים ואם לבמה יש את אישורי הבטיחות הנדרשים...
2. תמיד, אבל תמיד, בשעה היעודה המסך יפתח והמופע יתחיל:
צוותי הפקה וצוותים אמנותיים יודעים תמיד להתגייס ברגעי האמת. ברגע האמת – כשצריך לפתור בעיה ולא משנה כמה היא מורכבת – היא תמיד תפתר לפני שהמסך עולה או שהצילומים מתחילים. כי פשוט – אין ברירה אחרת...
3. לכל בעיה מסובכת – יהיה תמיד פתרון פשוט שנחבא מן העין.
פחות או יותר – כמו הסיפור של הקשר הגורדי – אנחנו מאוד טובים בלזהות מורכבויות ואתגרים – אבל לא מספיק טובים בלזהות את המקור הפשוט לבעיה. כשאתה יודע לזהות את בסיס הבעיה – הפתרונות הם תמיד פשוטים... באחת ההפקות הכי יפות שעשינו במהלך עבודתי בבית צבי, עיבוד צעיר ומאוד רוקיסטי ל"איש חסיד היה" שביים דניאל אפרת, הגענו לפרימירה החגיגית כאשר שעה וחצי לפני המופע אחת מנגניות ההפקה מתעכבת ואנחנו לא מצליחים לאתרה. לבסוף, כחמישים דקות לפני המופע – התברר שהיא עברה תאונה ולא תוכל לקיים את ההצגה – בה היא מנגנת לכל אורכה.
על פניו – לו היינו מצליחים לאתר כנר מקצועי – הוא היה יכול לבצע את ההצגה – בסיועם של תווים, רק שלאתר נגן כזה בצירוף זמן ההגעה לאולם – הפך את המשימה לבלתי אפשרית בעליל.
כמעט.
לשמחתנו, אחת מתלמידות בית הספר הייתה נגנית ויולה וכינור מקצועית, בוגרת האקדמיה למוזיקה בירושלים. למזלנו הרב עוד יותר – היא הייתה באותו יום בבית הספר. לא רק שהיא קפצה במיומנות ובנכונות לסייע – אלא גם שהיא ביצעה את תפקידה להפליא. בעיה מורכבת וקשה, ופתרון פשוט להפליא...