הצעה לסדר היום בנושא קרנות הקולנוע

צילום: תעשיה
כל שנה זה אותו סיפור- קרנות הקולנוע נכנסות לקמפיין ארוך ומתיש על מנת לקבל חלק גדול ככל האפשר מסל התמיכה. מנהלי ועובדי הקרנות משקיעים אנרגיה רבה, וכסף רב בקמפיין הזה שהוא מיותר ואווילי ומצביע על בעיה עמוקה יותר בשיטת הקרנות הישראלית. יש בעיני משהו טיפשי, לא יעיל ומקומם בשיטת הקיימת; תחשבו על כך שכל אחת מהקרנות משלמת תקורה גבוהה על העסקת כח אדם שכירות וכו' (שלא לדבר כאמור על הבזבוז שכרוך בקבלת תמיכה כל שנה מחדש), תחשבו כמה כסף מתבזבז על הוצאות אלו, כסף שהיה יכול לשמש ליצירה מקורית!
אז תנו לי לספר לכם איך זה עובד בדנמרק לדוגמה: יש שם מועצת קולנוע, הם קוראים לה בפשטות: The Danish Film Institue.
הגוף הזה שמחזיק בניין אחד, ספרייה אחת, כמה מזכירות, חשב וכו' מעסיק 3 לקטורים - שעוסקים גם בקולנוע עלילתי וגם בקולנוע תיעודי ( מעניין ששם הבינו שההפרדה בין עלילתי לתיעודי היא כבר מזמן פאסה ויוצרי הקולנוע מפלרטטים להם באופן קבוע במעבר בין בז'אנרים השונים), הלקטורים מקבלים מינוי לכ- 4 שנים.
כל ארבע שנים מתמנה לקטור ראשי חדש. זה תמיד איש מהתעשייה: במאי, מפיק, עורך עם ניסיון ורזומה. לקטור זה רואה בקדנציה שלו אתגר וכל אחד רוצה שהסרטים הטובים ביותר יהיו תחת כהונתו.
הייתי לקטור בארץ מספר פעמים ובעיני שיטת הלקטורים הרווחת בארץ איננה מוצלחת מהרבה סיבות; קבלת ההחלטות היא תמיד פשרה לא מוצלחת ורוב הלקטורים אומנם גאים על בחירתם אבל עסוקים מאוד בלא לשרוף קשרים ולהרגיז אנשים. לקטור מרכזי שזו עבודתו יעיל, נועז ואפקטיבי בהרבה. ודרך אגב מרגע ההגשה עד התשובה פרק הזמן המקסימלי בדנמרק הוא חודש אחד, גם העלילתי וגם התיעודי. כשאתה ניגש לקבל תמיכה אתה יכול לבחור למי מהם אתה רוצה לגשת, לא קיבלת? עבור ללקטור הבא. נשמע פשוט? זה אכן פשוט!
הכסף שנחסך עלי ידי המבנה הפשוט והיעיל הזה מאפשר להם כל כך הרבה דברים שנמנעים מאיתנו, לדוגמה: הם מציגים חזית אחידה ולובי יעיל מאוד שמקדם את תעשיית הקולנוע המקומית (בניגוד אלינו שהקרבות בין הקרנות מטרפדות כל לובי יעיל), חיסכון אדיר בתקורות שמופנה ליצירה מקורית, הפצה לפסטיבלים ולבתי קולנוע ברמה הגבוהה ביותר, סדנאות, חדרי עריכה, ציוד צילום וכל טוב שעומד לרשות היוצרים, שלא לדבר על משלחות לכל פסטיבל נחשב שעומדות מאחורי המסיבות הכי שוות ומושקעות ומציגות את הקטלוגים הכי מכובדים. אני יודע את כל זה כי הייתי חלק מהשיטה הזו בסרט שעשיתי לפני מספר שנים כקופרודוקציה עם דנמרק.
אני לא יודע למי מאלו שיקרא את הפוסט הזה יש את היוזמה והכוח לעשות עם המידע הזה משהו, אבל לפחות תדעו שיש אלטרנטיבה למה שקורה אצלנו. אתם מוזמנים לשתף אנשים בעלי יוזמה.




