למי שייכות זכויות היוצרים ביצירות בינה מלאכותית?
צילום: שרון לוין
זו הראשונה בסדרת כתבות בנושא תוצרי מחוללי בינה מלאכותית.
בשבועות האחרונים נשאלתי שאלות רבות הנוגעות למעמד המשפטי של תוצרי יישומים מבוססי בינה מלאכותית. למשל, האם ישנה מגבלה על שימוש לפרסומת לבית עסק בדימוי ויזואלי שנוצר מתוך פרומפט טקסטואלי שהזין בעל העסק למחולל text-to-image?
הכתבה באדיבות עו"ד ורד חורש ופורסמה בעמוד הפייסבוק שלה. ללינקדין של עו"ד חורש .
האמור בכתבה לא מהווה ייעוץ משפטי.
כדי לתת מענה לשאלה הזו יש צורך להתייחס לשני היבטים נפרדים:
1. האם למי שמייצר את הדימוי יש זכויות בתוצרי המכונה?
2. האם תוצרי המכונה מפרים זכויות יוצרים או זכויות אחרות?
יאללה, מתחילים.
כדי לענות על השאלה הראשונה, צריך לפנות קודם כל לתנאי השימוש בשירותים המחוללים. אם בתנאי השימוש העניקה החברה שמציעה את השירות זכויות בתוצרים למי שהזין את הפרומפט, לרבות את הזכות לעשות בהם שימוש מסחרי, אז לכאורה אין לנו בעיה. למה לכאורה? כי עורכי דין אוהבים את המילה הזו. אבל גם כי לא ברור האם בכלל ניתן לקבל זכות יוצרים בתוצרי בינה מלאכותית. למיטבי לכת, מבטיחה בסוף מיני סדרת התוצרים פיתול נוסף בעלילה (שנובע מהסוגייה שסקרתי בפוסט הקודם בסדרה – שימוש בתמונות מוגנות בזכויות יוצרים - אקדח מעשן במערכה ראשונה וגו').
אבל לפני שצוללים לניתוח, שווה לבלות רגע על השאלה למה זה בכלל מעניין אם יש לנו זכויות בתוצרים? דיברתי בעבר על כך שזכות יוצרים מונעת מאחרים לעשות שימוש ביצירה. אם השימוש שלנו בתוצרי הבינה המלאכותית הוא שימוש מסחרי, ככל שאחרים לא יהיו מוגבלים מלעשות שימוש באותם תוצרים בדיוק, הדבר עלול להפריע לנו. למשל, אם מדובר בפרסומת לבית העסק שלנו, לכאורה (זה חזק ממני!) בעל עסק מתחרה יכול לעשות שימוש באותו דימוי בדיוק לפרסם את העסק שלו. או אם אנחנו מוכרים אונליין חולצות בהדפסים בעיצובים שנוצרו ע"י AI – לכאורה (אדושם!) אחרים לא יהיו מוגבלים מלעשות בהם שימוש, אפילו זהה.
אז מתחילים בהתחלה - תנאי השימוש:
אחד ממחוללי התמונות הפופולאריים הוא Midjourney. תנאי השימוש של הפלטפורמה קובעים הוראות שונות, כתלות במסלול המנוי. למנויים במסלול החינמי ניתן רישיון מסוג Commons Noncommercial 4.0 Attribution International License לשימוש בתוצרים. בתמצית, זה אומר שיש לכם רישיון לעשות בדימויים שימוש שאינו מסחרי ובלבד שאתם נותנים קרדיט למידג'רני.
למשתמשים במסלולים המשולמים ניתנת בעלות בתוצרים ולכן ניתן לעשות עמם כל שימוש מסחרי. תשומת לב לכך שתנאי השימוש בפלטפורמה מציינים במפורש שהמשתמשים נותנים למידג'רני רישיון מלא ולצמיתות לכל טקסט או אימג' שהוזנו לשירות כפרומפט וכן לתוצרי השימוש בשירות. כמו כן, למעט ברכישת תוסף הפרטיות ושימוש במחולל ב"מצב פרטי", יש לשים לב שהפרומפטים והתוצרים הנם פומביים כברירת מחדל ומשתמשים אחרים רשאים לעשות בהם שימוש.
תנאי השימוש במחולל הדימויים Dall-E-2 של חברת openAI מקנים למשתמש את מלוא הזכויות בפרומפט ובתוצרי השימוש בשירות. החברה שומרת לעצמה את הזכות לעשות שימוש באלו בכדי לספק ולתחזק את השירות בלבד (תניה סטנדרטית בתנאי שימוש). בהתאם לתנאי השימוש, האחריות מוטלת על המשתמש לוודא שהתוצרים אינם מפרים חוקים כלשהם.
תנאי השימוש בשירות DreamStudio של חברת Stabilty.ai (שפיתחה את המודל שמכונה Stable Diffusion) אף הם מקנים למשתמש את מלוא הזכויות בפרומפטים ובתוצרי השימוש בשירות. גם סטביליטי שומרת לעצמה את הזכות לעשות שימוש באלו בכדי לפתח ולשפר את השירות. בהתאם לתנאי השימוש, האחריות מוטלת על המשתמש לוודא שתמונות שמוזנות לשירות כפרומפט וכן התוצרים אינם מפרים חוקים כלשהם או זכויות קניין רוחני.
ישנם שירותים רבים נוספים שעושים שימוש במודלים שפיתחו שלושת החברות הללו (וגם במודלים אחרים) ומנגישים אותם בצורה יותר ידידותית (למשל, מאפשרים להעתיק סגנון או להשתמש בסדרת תמונות כפרומפט) או שהם מאמנים אותם על סט דימויים שמניב תוצאות טובות יותר לצרכים/סגנונות ספציפיים (ובטח יש עוד גזיליון פיצ'רים, מחילה מהמעצבים בקהל). שניים מהשירותים הפופולריים הללו הם NightCafe ו- Dream by Wombo. גם שירותים אלו מקנים את הזכויות בתוצרים למשתמשים.
נשמע מעולה, לא? אז זהו שלא לגמרי. לא ברור בכלל שיש לשירותים האלו מה לתת למשתמשים. כי השאלה האם תוצרים של בינה מלאכותית יכולים להיות מוגנים בדיני זכויות יוצרים שנויה במחלוקת והתשובה עשויה להשתנות ממדינה למדינה.
דיסקליימר #1: כרגע יש המון התפתחויות בכל מיני זירות משפטיות ודברים שמתרחשים הן באקדמיה והן בקרב ממשלות ולבסוף חלקם (בינתיים, המזערי) גם מגיע לפתחם של בתי המשפט. אז אני משתפת במה שידוע (לי) כעת ויכול להיות שכשאר אתם תקראו את הפוסטים הללו המצב כבר יהיה שונה, אז שווה לקבל ייעוץ משפטי מותאם לנסיבות הפרטניות שלכם ולא להסתמך על פוסט באינטרנט בהכוונת הפעילות שלכם.
דיסקליימר #2 (או יותר בקשה): אני עוקבת אחרי התחום באדיקות, אבל השטף מטורף וסביר להניח שיש דברים שפספסתי. מוזמנים מאוד לשתף אותי בתגובות וגם כמובן להעיר ולהציע את הפרשנויות והדעות שלכם. הרבה מהדברים רחוקים עדיין מלהיות "חלוטים" מבחינה משפטית, אז הם משקפים את הניתוח הפרטי שלי.