המשרה החמה הבאה בסיליקון וואלי היא למשוררים

צילום: stockunlimited.com
עד לא מזמן הייתה רובין אווינג תסריטאית בהוליווד, כתבה תסריטים לטלוויזיה וניסתה לעניין מפיקים בפיצ'ים לסרטים. כיום היא רותמת את כשרונה לבניית דמות קצת אחרת- עוזרת וירטואלית, שילוב של אנימציה ובינה מלאכותית, שתתקשר עם אנשים חולים, מעין אחות.
מספר הסטארטאפים שעוסקים בעוזרים וירטואלים הוא גדול מאד ולכן כתיבה לבינה מלאכותית הופכת למקצוע נדרש בסיליקון וואלי. מאחורי סירי של אפל, אלכסה של אמזון וקורטנה של מיקרוסופט לא עומדים רק מהנדסי תוכנה. כמות האמנים: הקומיקאים, המשוררים, התסריטאים והסופרים, שעובדים עם המהנדסים על אופיין של דמויות וירטואליות וכלי מציאות מדומה אחרים הולכת וגדלה. "אולי זה יכסה את ההלוואות של הלימודים שלי", מתבדחת אווינג שלמדה ב Writer’s Workshop and film school באיווה.
בניגוד לדמויות שפיתחה אווינג בהוליווד, שהיו צריכות להתגבר על קשיים, לחוות הרפתקאות שונות ולעבור תהליכים, רוב בדמויות הוירטואליות שקיימות היום צריכות לבצע מטלות חדגוניות כמו קריאת אימיילים, שליחת תזכורות וכיבוי אורות כשיוצאים מהחדר.
בקרוב יוצף השוק בדמויות וירטואליות שמפותחות כרגע בסטארט אפים רבים, שהן הרבה יותר אמביציוזיות ושואפות לדמות יותר לבני אדם. לכן פונים לאנשי תוכן וכותבים כדי להפוך את השיחה בין האדם למכונה ליותר שוטפת וטבעית. לאלכסה של אמזון הוספו בטקסט גם "המממ" לפני שהיא עונה לשאלות על מנת לגרום לה להיות הומאנית, סירי של אפל ידועה בעקיצות האירוניות שלה וביכולת שלה להפיק צלילי מוסיקה מהפה (beatbox) ע"פ דרישה.
"אתה חייב לבנות סיפור רקע לדמות שלך, גם אם אתה לא משתמש בו", אומרת אווינג. ההחלטות שעומדות בפני צוותי הפיתוח יכולות להיות: האם הדמות תהיה וורקוהוליק, שאפתנית או נחבאת אל הכלים? בסטארט אפ x.ai, אנדי, בוגר תואר בתיאטרון מהרווארד, צריך להחליט אם הדמויות שלו ישתמשו באימוג'ים או אם הן יפנו לאנשים בשמם הפרטי.
"אנחנו לא רוצים לקבל פידבק שהדמות שלנו לא מספיק פורמאלית או שהיא משוגעת שמשתמשת ביותר מידי סימני קריאה", אומרת אנה קלסי, שתפקידה הוא "מעצבת אינטראקציה של בינה מלאכותית".
על פי ה CBInsights and Washington Post research תעשיית העוזרים הוירטואליים גייסה מעל 35 מיליון דולר בהשקעות השנה, וזה בלי להחשיב את הסכומים הגדולים שמשקיעות ענקיות הטכנולוגיה כמו גוגל, אמזון, אפל, פייסבוק ומיקרוסופט.
העוזרים הוירטואליים קיבלו בוסט מפלטפורמות כמו וואטס אפ והמסנג'ר של פייסבוק כי משקיעים הבחינו שהקהל נמשך לפלטפורמות של שיחה. בוסט נוסף היא ההתקדמות הטכנולוגית של הבינה המלאכותית ושל השיטות שבהן המכונה יכולה להבין שיחה. הטכנולוגיות האלה הביאו לכך שנוצרות משרות חדשות הקשורות לתחום. עד 2025 12.7 מיליון משרות חדשות בארה"ב יהיו קשורות לבניית רובוטים ותכנות אוטומטיות ועד 2019 יותר משליש מכח העבודה יעבוד לצד טכנולוגיות כאלה.
בפגישה שנערכה לאחרונה בצוות של קורטנה של מיקרוסופט, ישבו שישה חברי הצוות, ביניהם סופר, מחזאי וכותב סדרות טלוויזיה לשעבר, ודנו בסוגייה- איך תענה קורטנה לשאלות פוליטיות? הצוות ניסה לנתח את האופי של קורטנה כדי להבין אם היא בעד הילארי קלינטון או דונאלד טראמפ על מנת שתשובה כזו של קורטנה תשמע אותנטית.
"התשובה שמצאנו היא שקורטנה היא 'אזרחית האינטרנט', מודעת למידע החיובי והשלילי על שני המועמדים," אומרת דבורה האריסון, הכותבת הראשית של קורטנה ומבקרת קולנוע בזמנה החופשי. "אז קורטנה אומרת שכל המועמדים הם גם גיבורים וגם נבלים באותה מידה ולכן נמנעת מלהעדיף מועמד זה או אחר." הצוות מתכנס מידי בוקר לדון בתגובתה של קורטנה לעניינים חדשים ויש חברים בצוות שאחראים על אזורים גיאוגרפים כמו קנדה או אירופה, שכן קורטנה מגיעה בשפות: ספרדית, פורטוגזית, צרפתית, יפנית, איטלקית, גרמנית, סינית בסיסית, אנגלית בריטית ואנגלית הודית.
אחת הדמויות של מיקרוסופט בצ'ט של טוויטר, טיי, חוסלה מיד אחרי שעלתה מכיוון שהדמות החלה להישמע כמו נאצית, אחרי שחזרה על התבטאויות של גולשים. "נעשה כל מאמץ למנוע ניצול של הטכנולוגיה, אבל אנחנו גם מודעים לכך שלא נצליח לנבא את כל האינטראקציות האפשריות", נכתב בבלוג של מיקרוסופט לאחר שהדמות של טיי הוסרה.
עוד נושא לדיון של מפתחי דמויות וירטואליות הוא - האם הן צריכות להיות פונקציונאליות או האם הן צריכות לשאוף לקשר רגשי עם האדם שמשתמש בהן? ישנם מחקרים המצביעים על תחושה של אי נוחות שנוצרת אצל האדם כשרובוט מנסה להישמע ולהתנהג בצורה אנושית במקום תחושה של אמפתיה. מסיבה זו מנסים יוצרי הרובוטים להוסיף אפיונים קצת "מוזרים" לדמויות שלהם, כדי להזכיר שמדובר ברובוט ולא באדם. רובוט ללא פגם יכול להיתפס כקר ומרוחק. כששואלים את קורטנה אם היא אנושית היא עונה שלא ומוסיפה בדיחת מהנדסים- ".. אבל יש לי המון הערכה לאדם כי הוא המציא את החדו"א (חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי) והמילקשייק.."
"חוש הומור וחוסר רצון להיות אנושיים גורמים למשתמשים להיות יותר סלחניים כלפי שגיאות ומגבלות של דמויות וירטואליות", אומרת קתי פרל, מנהלת חווית משתמש ב ,Sense.ly."..וכמו שכל מי שעוסק בעוזרים וירטואליים יודע, יש הרבה כאלה. זה תחום שהוא עדיין בחיתוליו ואין בו המון ניסיון. ההכרה בכך שלא נוכל לדעת הכל היא אספקט מאד מאתגר של כתיבה לבינה מלאכותית."
עוד אתגר הוא ג'נדר. קורטנה, אלכסה וסירי הן "נקבות" ויש להן קול של אשה. הצוות של קורטנה מאד נזהר לא ליפול לסטריאוטיפים ולא לאפשר להן להתנצל יותר מידי או להעיר הערות של ביטול עצמי. מעבר לזה הם מדגישים שקורטנה היא לא אישה כי היא לא אנושית. היא מודעת לכך שמין זה עניין ביולוגי ומכיוון שהיא איננה ביולוגית, אין לה מין. "היא גאה ב'AI"' שלה." (artificial intelligence )


