מה חדש בבינה המלאכותית 9.7.23
צילום: מידג'רני
עוד שבוע עבר עלינו לטובה, והפעם אנחנו כבר מתחילים לראות ניצנים מסביב לעולם שמצביעים על כך שהאסימון נופל.
1. אז בואו נתחיל מהעובדת המצטיינת שלנו, חברת NVIDIA, שפיתחה טכנולוגיה מיוחדת כדי לסייע למדענים החוקרים את האקלים.
הם יצרו שבב-על בשם GH200 Grace Hopper, שמטרתו לאפשר למדענים לבצע את עבודתם טוב יותר בהבנת את מזג האוויר, אבל לא בשביל שנדע אם יהיה חם מהממוצע ביום שלישי...
הם הכינו תוכנית מיוחדת בשם FourCastNet שיכולה לחזות אירועי מזג אוויר קיצוניים באמת, כמו גלי חום מהסוג שהורג את מי שאין לו מזגן צמוד כאשר כל הרעיון שעומד מאחורי זה הוא שאולי, רק אולי, אם נבין טוב יותר את שינויי האקלים נוכל יום אחד להציל את הכדור. אם ישאר עד אז מישהו להציל…
https://www.youtube.com/watch?v=FUUT6IrQjo4&t=95s&ab_channel=NVIDIA
סיכום השבוע בשיתוף חברת Zero21. אם אתם מעוניינים להכניס מערכות מבוססות בינה מלאכותית לעסק או לארגון, מוזמנים להשאיר פרטים ויחזרו אליכם בהקדם
2. בכל מקרה, למשהו פחות אופטימי, גוגל עדכנה לאחרונה את מדיניות הפרטיות שלה.
עכשיו היא יכולה להשתמש בדברים שאתם מפרסמים באינטרנט כדי לשפר את כלי הבינה המלאכותית שלהם. לא שהיא לא עשתה את זה קודם, אבל עכשיו בכל מקרה זה מעודכן במדיניות הפרטיות…
זה אומר שאם אתם כותבים משהו באינטרנט, גוגל יכול לקרוא אותו ולהשתמש בו לפרויקטים של AI.
הם אומרים שהם רוצים לשפר את השירותים שלהם וליצור דברים חדשים, כמו Google Translate ותכונות AI אחרות.
אז תכלס זה כאילו כל מה שתגידו מעכשיו באינטרנט שייך לגוגל.
חשוב גם לזכור שחברות אחרות, כמו טוויטר ו-Reddit, עושות דווקא שינויים כדי להגן גם על המידע שלהן.
אז זה נושא גדול, ומדברים עליו, ועשויות להיות לזה כמה השפעות בתקופת חיים הקרובה על האינטרנט שאנו מכירים היום.
3.חברת Valve, החברה שמאחורי פלטפורמת Steam, הבהירה גם היא לאחרונה את עמדתה בתחום אבל יותר לגבי משחקים הכוללים תוכן שנוצר בינה מלאכותית.
הם ציינו שהמטרה שלהם היא לא להרתיע את השימוש ב-AI ב-Steam אלא להבין ולשלב אותו בתהליך הסקירה שלהם.
הם ציינו כי מבחינתם מדובר בטכנולוגיה אשר מתפתחת כל הזמן וכי הם רוצים להבטיח למפתחים את הזכויות המתאימות להשתמש בנכסים שנוצרו בעזרת בינה מלאכותית.
הם הדגישו שתהליך הביקורת שלהם משקף את חוקי זכויות היוצרים והמדיניות הנוכחיים שלהם ואף עשוי להתפתח כאשר אלה משתנים עם הזמן.
4.אבל אולי כל זה קורה דווקא עכשיו בגלל שחברינו היקר OpenAI, עומד בפני תביעה ייצוגית גדולה שהוגשה על ידי משרד עורכי דין בקליפורניה.
התביעה טוענת כי OpenAI הפרה את זכויות היוצרים והפרטיות של משתמשי האינטרנט על ידי שימוש בנתונים מגורדים מהאינטרנט כדי להכשיר את טכנולוגיית הבינה המלאכותית שלה.
משרד עורכי הדין שואף לייצג אנשים שהמידע שלהם הועצל כדי לפתח את טכנולוגיית הבינה המלאכותית החזקה והתביעה מעלה שאלות לגבי חוקיות השימוש בנתונים מהאינטרנט לצורך אימון בינה מלאכותית ומבקשת להקים מעקות בטיחות לאימון אלגוריתמי בינה מלאכותית ופיצוי על שימוש בנתונים.
התביעה נגד OpenAI מוסיפה לאתגרים המשפטיים ההולכים וגדלים העומדים בפני חברות בתעשיית הבינה המלאכותית, יכול להיות שזאת גם הסיבה שהם ״רק עכשיו שמו לב״ שהחיבור לאינטרנט מאפשר לצטט דפים שלמים והורידו את האפשרות בשביל לתקן את ה״באג״.
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/06/28/openai-chatgpt-lawsuit-class-action
5. ג'פרי הינטון, (זה ההוא שמכונה ״הסנדק של הבינה המלאכותית"), הביע שוב דאגות לגבי הסיכונים הפוטנציאליים וההשלכות האתיות של פיתוח בינה מלאכותית.
הינטון מאמין ש-AI טוב לא בהכרח ינצח על AI גרוע ושזה מאתגר לשלוט בהשפעות השליליות של טכנולוגיית AI. הוא מעלה חששות לגבי התפתחות הבינה המלאכותית הצבאית והפוטנציאל שלה להפוך את שדה הקרב לאוטומטי.
הינטון גם מזהיר מפני הפוטנציאל של AI להרחיב את אי השוויון בעושר והצורך לטפל בהטיות, אפליה ומידע מוטעה במערכות AI.
למרות חששותיו, הינטון מכיר בפוטנציאל החיובי של בינה מלאכותית וביכולתה לפתור בעיות מורכבות, אך הוא מדגיש את החשיבות של הבנה והתייחסות לסיכונים הכרוכים בהתפתחותה.
ומה שבטוח, זה שזה לא הולך לשום מקום ובשביל לשלוט בזה, צריך ללמוד את זה.
6. אז אם אתם בעניין של ללמוד, מיקרוסופט השיקה יוזמה חדשה בשם AI Skills Initiative כדי לעזור לאנשים ברחבי העולם לרכוש את הכישורים הדרושים לעולם החדש.
היוזמה כוללת קורסים חינמיים שפותחו בשיתוף עם LinkedIn, כמו התעודה המקצועית הראשונה בנושא AI Generative.
מיקרוסופט גם משתפת פעולה עם data.org כדי להשיק את אתגר ה-Generative AI Skills Grant, מתן תמיכה פיננסית ומשאבים לארגונים המתמקדים בהטמעות הוגנת ובהובלת קהילה של AI גנרטיבי.
בנוסף, מיקרוסופט מציעה אתגרי הדרכה טכנית בחינם ומשחררת ערכת כלים למחנכים!
המטרה היא להתמודד עם פערי מיומנויות, להעצים עובדים ולהבטיח שהם יכולים לנצל את טכנולוגיות הבינה המלאכותית.
מיקרוסופט מאמינה של-AI יש פוטנציאל אדיר לשנות את העבודה והפרודוקטיביות, אבל זה חיוני שלאנשים יהיו את הכישורים להשתמש בו ביעילות ובאחריות.
https://www.linkedin.com/pulse/microsofts-launches-new-ai-skills-training-resources-part-behncken
7. ולא רק מייקרוסופט חושבים ככה, משרד החינוך היפני פרסם השבוע קווים מנחים חדשים המדגישים את החשיבות של הבנת בינה מלאכותית (AI) עבור תלמידים ומתאר כיצד ניתן לשלב בינה מלאכותית גנרטיבית בבתי ספר.
ההנחיות מדגישות את הצורך של התלמידים להבין את המאפיינים של בינה מלאכותית, כולל היתרונות והחסרונות שלה, כגון דליפת מידע אישי והפרת זכויות יוצרים.
ההנחיות גם מעודדות שימוש בבינה מלאכותית בלימוד אנגלית ופעילויות קבוצתיות כדי לשפר דיונים מנקודות מבט שונות, המשרד מדגיש את החשיבות של אוריינות בינה מלאכותית בקרב מורים ומציע להשתמש במידע מזויף שנוצר בינה מלאכותית כחומרי הוראה ללמד בדיקת עובדות.
הממשלה מתכננת לשתף פעולה עם חברות בינה מלאכותית כדי לשפר מוצרים לשימוש חינוכי ואפילו תפיק בקרוב סרטונים על למידת בינה מלאכותית גנרטיבית בשיתוף עם NHK.
ההנחיות מיועדות ליישום הן בבתי ספר ממלכתיים והן במוסדות חינוך אחרים ויעודכנו על סמך משוב והתפתחויות טכנולוגיות.
https://www.japantimes.co.jp/news/2023/07/04/business/tech/schools-students-ai-guidelines/
8. ואם הנושא יעניין ממש את התלמידים, הם יוכלו להמשיך ישירות עם הנושא ללימודים גבוהים.
קבוצת ראסל, הכוללת אוניברסיטאות מובילות כמו אוקספורד וקיימברידג', פרסמה סדרה של עקרונות כדי להנחות את השימוש ה"אתי" בבינה מלאכותית (AI) בהוראה ובלמידה.
האוניברסיטאות שואפות לתמוך בשימוש אחראי בכלים כגון ChatGPT תוך שמירה על יושרה אקדמית.
ההצהרה הזו מכירה בחששות לגבי סטודנטים המשתמשים בבינה מלאכותית כדי לרמות במטלות, אך מדגישה גם את ההיתרונות הפוטנציאליים של שילוב בינה מלאכותית בהוראה ובהערכות, כולל שיפור חווית הלמידה של התלמידים ושיפור מיומנויות היגיון קריטי.
האוניברסיטאות מדגישות את הצורך של הצוות לעצב מפגשי הוראה והערכות המשלבות שימוש יצירתי בכלי AI גנרטיביים במידת הצורך וגם מדגישים את החשיבות של טיפוח סביבה שבה התלמידים יכולים לדון בפתיחות באתגרים ובשיקולים האתיים הקשורים בבינה מלאכותית.
בסוף המטרה היא לצייד את התלמידים במיומנויות של AI גנרטיבי באחריות וביעילות.
ומה עם ישראל אתם שואלים? שאלה טובה…
9. זאת שאלה טובה כי אף אחד לא מחכה לנו, הבינה רצה לא רק קדימה, אלה גם אחורה בזמן והשבוע פורסם שחוקרים הצליחו לתרגם שפות עתיקות, אבל ממש עתיקות כמו כתב יתדות ואכדית לשפה האנגלית.
מדובר בלא פחות מפריצת דרך בפענוח טקסטים עתיקים, על ידי שימוש בעיבוד שפה טבעית (NLP), הצוות מ-Oxford Academic תרגם בהצלחה טבליות של כתב יתדות מאכדית, שפה מדוברת נרחבת במסופוטמיה העתיקה.
האתגר העיקרי כאן טמון במחסור בנתונים זמינים, וזאת הסיבה שעד היום לא התקדמנו הרבה, אך עם עשרות אלפי דוגמאות, החוקרים פיתחו את Babylonian Engine, מודל בינה מלאכותית בשם Akkademia, שמקורו בקוד פתוח בכלל ומטרתו להנגיש יותר שפות עתיקות על ידי מתן אפשרות לתרגומים למודרני.
התקדמות הזו פותחת הזדמנויות חדשות להבנת תרבויות עתיקות וכתביהן שעד היום לא היתה לנו גישה אליהן כלל.
https://decrypt.co/147176/ai-ancient-language-translation-cuneiform-akkadian
10. וכמו שהבינה רצה אחורה היא רצה גם קדימה, וחוקרים בקמפוס המחקר ג'נליה של המכון הרפואי הווארד יצרו מפה מפורטת להפליא של מוח זבוב הפירות.
המפה, שנערכה כחלק מיוזמת FlyLight, מורכבת מתצלומים של למעלה מ-74,000 מוחות של זבובי פירות, המציגים נוירונים בודדים וקשרי מוח.
הקונקטום המפורט מאפשר למדענים להבין טוב יותר כיצד פועלות מערכות העצבים, ומספק תובנות לגבי עיבוד מידע וניהול משימות.
צוות המחקר פיתח שיטה בשם MultiColor FlpOut, תוך שימוש בגנים המייצרים פיגמנטים ואנזים בשם Flp כדי לתייג ולהבדיל בין נוירונים מופעלים עם צבעים ורמות פיגמנטציה שונות.
היום אנחנו מדברים על זבוב, אבל בואו נזכר רק לרגע ב - Mind-map (מי שלא מכיר תעשו חיפוש זריז בגוגל, זה שווה את זה) שדיברנו עליו לפני בערך חודשיים,
מפה פורצת דרך כזו שמספקת תובנות לגבי המעגלים המורכבים של המוח והיישומים הפוטנציאליים שלו בשילוב התוצרים שאנו משיגים היום מקריאה של תצלומי fMRI הולכת בעתיד הקרוב להראות לנו שאנחנו בכלל לא מבינים את המשמעות של עתיד…
https://www.scientificamerican.com/article/see-an-amazingly-detailed-map-of-the-fruit-fly-brain/
זהו להפעם חברים.
נשתמע שוב בשבוע הבא